«Μαχαίρι» μπαίνει πλέον στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, στο εφάπαξ, στα επιδόματα και στις επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, της Δ.Ε.Η. και του ΝΑΤ, βάσει του ενιαίου μισθολογίου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, με τις ευλογίες της τρόικα, με φόντο την 6η δόση.
Την ίδια ώρα, το τοπίο γίνεται ακόμη πιο γκρίζο, καθώς η κυβέρνηση προχωρά στην ανατροπή των συμβάσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, και δεδομένου ότι αλλάζει η φορολογική κλίμακα, με καταργήσεις κλιμακίων και μείωση του αφορολογήτου ορίου, το μέλλον κρίνεται ζοφερό για τα εκατομμύρια των εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Να σημειωθεί ότι το ενιαίο μισθολόγιο αφορά μόνιμους και αορίστου χρόνου υπαλλήλους του Δημοσίου, των OTA, των NΠΔΔ, των Έμμισθων Yποθηκοφυλακείων και Kτηματολογικών Γραφείων της χώρας, Γραμματείας των Δικαστηρίων και Eισαγγελιών, εκπαιδευτικούς, κληρικούς, ιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου και μόνιμους αγροτικούς ιατρούς, υπαλλήλους της Bουλής, διοικητικούς υπαλλήλους των Aνεξάρτητων Aρχών, των Tοπικών Eνώσεων Δήμων και Kοινοτήτων, της Kεντρικής Ένωσης Δήμων Eλλάδος και της Ένωσης Περιφερειών Eλλάδος, των Oργανισμών Eγγείων Bελτιώσεων, των νομικών προσώπων της Eκκλησίας.
Νέα εποχή λιτότητας στο Δημόσιο
Mεγαλύτερη μείωση ακόμη και 50% θα υπάρξει για τα «ρετιρέ» του Δημοσίου, ενώ δίδονται μικρές αυξήσεις στους χαμηλά αμειβόμενους υπαλλήλους, της τάξεως του 7%, καθώς ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα 780 ευρώ.
«Κοφτερό μαχαίρι» προβλέπεται για εργαζομένους σε «προνομιούχα» υπουργεία, που θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται ακόμη και κατά 50%, καθώς οι νέες διατάξεις φέρνουν μεν μικρές αυξήσεις στις βασικές αποδοχές, διατηρούν όμως μόνον τέσσερα επιδόματα - οικογενειακό, το οποίο αφορά πλέον μόνον την ύπαρξη τέκνων και όχι επίδομα γάμου, τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και άδειας, καθώς και τα επιδόματα παραμεθόριων περιοχών και επικίνδυνης - ανθυγιεινής εργασίας.
Προβλέπονται επίσης άλλα τρία επιδόματα, τα οποία όμως καταβάλλονται μόνον στις περιπτώσεις που κάποιος υπάλληλος καταλάβει θέση τμηματάρχη, διευθυντή ή γενικού διευθυντή - το επίδομα θέσης ευθύνης - ή εάν είναι αποδοτικός στη βάση μετρήσιμων στόχων που θα τεθούν σε υπηρεσία.
Για πρώτη φορά εισάγεται το Κίνητρο Επίτευξης Στόχων για τους υπαλλήλους που υπηρετούν σε μονάδες οι οποίες πετυχαίνουν πάνω από το 80% τους στόχους που θα τίθενται κάθε φορά με το σύστημα αξιολόγησης.
Το συνολικό ύψος του κινήτρου αυτού υπολογίζεται ξεχωριστά ανά υπουργείο ή φορέα και δεν μπορεί να υπερβαίνει το 3% του μισθολογικού κόστους που κατέβαλαν κατά το προηγούμενο έτος.
Το κίνητρο καταβάλλεται σε υπαλλήλους που πέτυχαν τους στόχους σε ποσοστό μέχρι και 90% και αποτυπώνεται σε προσαύξηση κατά 10% στον ετήσιο βασικό μισθό τους, ενώ η προσαύξηση ανέρχεται στο 25% του μισθού, εάν πέτυχαν τους στόχους σε ποσοστό από 90% και πάνω.
Ειδικά για τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής, τεχνολογικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που υπηρετούν σε μονάδες που έχουν κύρια αρμοδιότητα την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, την είσπραξη εσόδων του Δημοσίου, των ΟΤΑ και των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και τον προγραμματισμό και έλεγχο αντίστοιχων δαπανών καταβάλλεται Κίνητρο Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων.
Το κίνητρο υπολογίζεται ανά υπουργείο ή φορέα και δεν μπορεί να υπερβαίνει το 7% του συνολικού μισθολογικού κόστους του προηγούμενου έτους. Καταβάλλεται ως προσαύξηση κατά 15% του μηνιαίου βασικού μισθού σε όσους υπαλλήλους πέτυχαν τους στόχους σε ποσοστό άνω του 90%.
«Πάγωμα» των κλαδικών συμβάσεων - γενικεύονται οι επιχειρησιακές
Τα πάνω-κάτω φέρνει η απόφαση που ελήφθη χθες κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής επιτροπής, όσον αφορά στις επιχειρησιακές και κλαδικές συμβάσεις.
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η διετής αναστολή επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, παράλληλα με διευκολύνσεις για τη σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων οι οποίες οδηγούν σε μειώσεις μισθών, οι οποίοι όμως δεν μπορούν να είναι μικρότεροι από αυτούς που προβλέπονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Επίσης αποφασίστηκε η διεύρυνση του πλαισίου που απέκλειε τη δημιουργία επιχειρησιακών συμβάσεων για επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερα από 40 άτομα. Έτσι θα μπορούν να υπογράφονται επιχειρησιακές συμβάσεις με τα 3/5 των υπαλλήλων σε επιχειρήσεις, οι οποίοι θα συστήνουν μια ένωση προσώπων.
Καταργείται η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία όροι που περιλαμβάνονται σε ατομικές, επιχειρησιακές ή κλαδικές συμβάσεις εργασίας υπερισχύουν μόνο εάν είναι ευνοϊκότεροι για τους εργαζομένους.
Καταργείται η γνωμοδοτική δυνατότητα του Συμβουλίου της Επιθεώρησης Εργασίας για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων.
Τίθεται χρονικό όριο ενός μήνα για τη σύσταση επιχειρησιακού σωματείου.
Νέα «φοροκαταιγίδα» στα εισοδήματα
Για ακόμη μία φορά πλήττονται τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, αφού μετά τη μείωση του αφορολογήτου ορίου και την αλλαγή της κλίμακας παρακράτησης, κόβονται κατά 50% όλες οι φοροαπαλλαγές, ανεξαρτήτως εισοδήματος.
Να σημειωθεί ότι μόνο από την αλλαγή της κλίμακας παρακράτησης η επιβάρυνση φθάνει μέχρι και 820 ευρώ, ενώ το γεγονός ότι η έκπτωση φόρου από τις φοροαπαλλαγές μειώνεται από το 20% στο 10% για όλα τα εισοδήματα, και όχι για αυτά που ξεπερνούν τα 40.000 ευρώ, όπως είχε ψηφιστεί το καλοκαίρι, μειώνει ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων.
Ειδικότερα, όσον αφορά στις φοροαπαλλαγές, με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίου για το ενιαίο μισθολόγιο προβλέπεται μείωση του φόρου της κλίμακας κατά ποσοστό 10% των ακόλουθων δαπανών:
α) των εξόδων ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης
β) των μισθωμάτων που καταβάλλονται ετησίως για κύρια κατοικία του φορολογούμενου και της οικογένειάς του
γ) της δαπάνης για φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα
δ) των δεδουλευμένων τόκων δανείων που λαμβάνονται για αγορά α΄ κατοικίας,
ε) των δεδουλευμένων τόκων δανείων που λαμβάνονται για αναστήλωση, επισκευή, συντήρηση ή εξωραϊσμό διατηρητέων κτισμάτων
στ) των ασφαλίστρων ζωής, ασθένειας, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας
ζ) της διατροφής που καταβάλλεται από τον ένα σύζυγο στον άλλο
η) των ποσών που καταβάλλονται λόγω δωρεάς στο Δημόσιο, ΟΤΑ κ.λπ.
θ) της αξίας των δωριζόμενων ιατρικών μηχανημάτων και των ασθενοφόρων
ι) των ποσών που καταβάλλονται λόγω δωρεάς προς τα κοινωφελή ιδρύματα, τα σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης και χορηγούν υποτροφίες κ.λπ., καθώς και των ποσών που καταβάλλονται λόγω χορηγίας προς τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ημεδαπά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, εφόσον επιδιώκουν σκοπούς πολιτιστικούς
ιβ) των ποσών που καταβάλλονται για ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτου και
ιγ) των εισφορών που καταβάλλονται σε ταμεία ασφάλισης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου