Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Ποιοι μένουν εκτός λίστας εφεδρείας



Σε εξαιρέσεις κατηγοριών προσωπικού του Δημοσίου από την υπαγωγή στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, που αποφασίστηκε προχθές από το Υπουργικό Συμβούλιο, προχωράει η κυβέρνηση προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα στη λειτουργία των αντίστοιχων φορέων και κλάδων όπου απασχολούνται.
Εκτός ρυθμίσεων εξετάζεται να μείνουν γιατροί, εκπαιδευτικοί, δικαστικοί, το.....
προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, διπλωμάτες και ανώτεροι κληρικοί. Τις οριστικές ρυθμίσεις για την αποσαφήνιση των γκρίζων ζωνών υπαγωγής 30.000 εργαζομένων του Δημοσίου στο καθεστώς εφεδρείας έως το τέλος του 2011 επεξεργάζονται σε διαρκείς συσκέψεις τα συναρμόδια κυβερνητικά στελέχη, με στόχο να προχωρήσουν άμεσα οι απαιτούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις.
Βασικό ζητούμενο είναι να προσδιοριστεί ο αριθμός των υπαλλήλων που βρίσκονται κοντά στο δικαίωμα πλήρους σύνταξης και θα μπορούσαν να υπαχθούν στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς. «Στόχος είναι να φύγουν όσο το δυνατόν περισσότεροι με τη διαδικασία αυτή» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπερβούν και τον αριθμό των 20.000 υπαλλήλων που αποφασίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Το κυβερνητικό επιτελείο προχωράει συγκεκριμένα σε ασκήσεις προσομοίωσης προκειμένου να αποτυπωθεί το δημοσιονομικό όφελος που προκύπτει από την υπαγωγή στην εφεδρεία των διαφόρων κατηγοριών που ανακοινώθηκαν και ανάλογα με τα αποτελέσματα θα κινηθούν και οι αριθμοί υπαλλήλων οι οποίοι θα προκύψουν από κάθε κατηγορία.
«Οπως όλα δείχνουν, η διαδικασία για ένταξη στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς θα αφορά όσους δεν έχουν συμπληρώσει την απαιτούμενη 35ετία, έχουν δηλαδή 33 ή 34 χρόνια προϋπηρεσίας» αναφέρουν στελέχη του Δημοσίου, επισημαίνοντας πως «δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν θα συνδυαστεί και με την ηλικία των υπαλλήλων.
Η κυβέρνηση έχει πάντως καταλήξει πως όσοι υπαχθούν στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς θα αμείβονται με το 60% των βασικών αποδοχών τους για όσο διάστημα μεσολαβεί μέχρι την κατοχύρωση του δικαιώματος πλήρους σύνταξης και με ανώτατο όριο τους 24 μήνες. Θα επεκταθεί δηλαδή για τη συγκεκριμένη κατηγορία υπαλλήλων η ισχύουσα πρόβλεψη για καταβολή του 60% των αποδοχών επί ένα έτος.
«Καθ' όλη τη διάρκεια θα έχουν ασφαλιστική κάλυψη, ενώ η παραμονή τους σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας δεν προσμετράται στον υπολογισμό του ύψους της σύνταξης, άρα δεν την επηρεάζει αρνητικά. Οπως επίσης δεν επηρεάζει τη λήψη του εφάπαξ για όσους το δικαιούνται» διευκρίνισε επίσης χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας. Ειδικά για το εφάπαξ που δικαιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα συνταξιοδοτηθούν, αλλά προηγουμένως θα βρεθούν στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, μελετάται, σύμφωνα με πληροφορίες, και η ενδεχόμενη άμεση καταβολή μέρους του εφάπαξ - πιθανώς το 50% - και όχι όταν θα βγουν κανονικά στη σύνταξη.
Ιδιαίτερη συζήτηση γίνεται και για τη λήψη αποζημιώσεων για όσους αποχωρήσουν μετά το διάστημα της εφεδρείας και αφορά τους εργαζόμενους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς στο «στενό» Δημόσιο δεν προβλέπονται άλλες αποζημιώσεις πέραν του εφάπαξ σε όσους συνταξιοδοτούνται. Κάποιες διευκρινίσεις για το θέμα των αποζημιώσεων έδωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος. «Ενα μεγάλο μέρος αυτών που θα βγουν στην εφεδρεία είναι στο τέλος της καριέρας τους. Είναι αυτοί οι οποίοι θα είναι στην τελευταία χρονιά ή στους τελευταίους 24 μήνες, δηλαδή πρόκειται για αποχωρήσεις λόγω κατοχυρωμένων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων» ανέφερε, προαναγγέλλοντας εμμέσως πλην σαφώς πως στις περιπτώσεις αυτές δεν προβλέπεται αποζημίωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου