Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Το πλήθος ματαίωσε την παρέλαση στη Θεσσαλονίκη


Το δικό τους μήνυμα έδωσαν οι πολίτες πριν αλλά και κατά τη διάρκεια των μαθητικών και στρατιωτικών παρελάσεων σε διάφορες ελληνικές πόλεις. Αυγά, πορτοκάλια, μαύρα περιβραχιόνια, αποδοκιμασίες κατά πολιτικών, με αποκορύφωμα τη ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη.

                             
"Μπλόκο" στην παρέλαση
Ο φετινός εορτασμός της επετείου της 28ης Οκτωβρίου ήταν αλλιώτικος από κάθε άλλη φορά, στη σκιά του «κουρέματος», στο πλαίσιο της συμφωνίας των Βρυξελλών.

Για πρώτη φορά στην ιστορία, η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη ματαιώθηκε λόγω της πολιορκίας της Λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου από εξαγριωμένους πολίτες αλλά και της προσπάθειας Ηρακλειδέων, μελών του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», να καταλάβουν την εξέδρα.

Φανερά ενοχλημένος αποχώρησε από την εξέδρα των επιστήμων της Θεσσαλονίκης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, καθώς δέχθηκε έντονες διαμαρτυρίες πολιτών. «Ποιοι με αποκαλούν προδότη, εγώ πολέμησαν 15 χρονών τον ναζισμό» ανέφερε και αποχώρησε με τους υπόλοιπους επισήμους. Η αστυνομία απομακρύνθηκε και οι διαμαρτυρόμενοι έκαναν κατάληψη στην εξέδρα, όπου έχουν αναρτήσει ένα πανό που αναγράφει «η οργή μας θα σας πνίξει» και έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο.

Xαρακτηριστικός ήταν ο διάλογος του υπουργού Εθνικής Αμύνης, Πάνου Μπεγλίτη, με τους στρατιωτικούς. «Εδώ εξευτελιζόμαστε και σεις δεν κάνετε τίποτα. Αν σε 10 λεπτά δεν ανοίξει ο δρόμος, θα πάρω τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα φύγουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπεγλίτης.

«Σήμερα απολαύσαμε τον πλήρη εξευτελισμό των θεσμών» δήλωσε μετά την οριστική ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.






Aποδοκιμασίες στην Αθήνα

Σε κλοιό διαδηλωτών βρέθηκε και η μαθητική παρέλαση στην Αθήνα, ενώ ακούστηκαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και ιδιαίτερα κατά της υπουργού Άννας Διαμαντοπούλου.

Αρκετοί μαθητές δεν γύρισαν το κεφάλι δεξιά, όταν πέρασαν μπροστά από την εξέδρα των επισήμων, ενώ και η μπάντα του Δήμου Αθηναίων φορούσε μαύρα περιβραχιόνια.

Η φιλαρμονική επέλεξε να δημοσιοποιήσει τη διαμαρτυρία της με τις μαύρες κορδέλες σε όλα τα μουσικά όργανα, παρότι ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, τους είχε προειδοποιήσει προφορικά ότι, αν κατέβαιναν στην παρέλαση με μαύρες κορδέλες, θα τους παραπέμψει τη Δευτέρα στο πειθαρχικό, με το ερώτημα της απόλυσης.

Καθ' όλη τη διάρκεια της παρέλασης, διαδηλωτές φώναζαν τα συνθήματα «Ψωμί Παιδεία Ελευθερία, η Χούντα δεν τελείωσε το '73» και «Προδότες, Προδότες, Προδότες», ενώ σε ένα από τα πανό είχε γραφεί το ναζιστικό σύνθημα που βρισκόταν στην είσοδο στρατοπέδων συγκέντρωσης «Η δουλειά φέρνει ελευθερία» ("Αrbeid macht frei Dachau 1933").



Αποδοκιμασίες βουλευτών και στο Ηράκλειο


Στόχος έντονων αποδοκιμασιών έγιναν πριν αρχίσει η καθιερωμένη παρέλαση στο Ηράκλειο οι βουλευτές του νομού, Μ. Στρατάκης, Μ. Κεφαλογιάννης και Μ. Σκραφνάκη, μεταξύ άλλων, από τους συγκεντρωμένους πολίτες.



Παράλληλα, τη δική τους συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν μέλη της «Σπίθας».

Γύρισαν την πλάτη στους επισήμους στην Αλικαρνασσό

Την... πλάτη γύρισαν οι μαθητές στους επισήμους φτάνοντας στην εξέδρα κατά τη σημερινή μαθητική παρέλαση στη Ν. Αλικαρνασσό! Μάλιστα, την ίδια ώρα τα τύμπανα «σίγησαν» επιδεικτικά, ενώ ακολούθως οι μαθητές γύρισαν την πλάτη στους βουλευτές Μ. Στρατάκη και Μ. Κεφαλογιάννη και οι παραστάτες δεν... χαιρέτησαν!

Όπως γίνεται αντιληπτό, επικράτησε μεγάλη αμηχανία, ενώ δύο πολίτες προσπάθησαν να προσεγγίσουν τους βουλευτές, αλλά χωρίς αυτό να καταστεί εφικτό!

Κοζάνη: Νεαρός αποδοκίμασε τον υφ. Εσωτερικών

Με το σύνθημα «Συλλαμβάνεσαι για εσχάτη προδοσία. Πρόδωσες το ελληνικό κράτος και την πατρίδα!», νεαρός συμπολίτης μας, που εργάζεται σε εταιρεία ταχυμεταφορών στην Κοζάνη, αποδοκίμασε τον υφυπουργό Εσωτερικών Πάρι Κουκουλόπουλο, λίγο πριν από την έναρξη της εκδήλωσης κατάθεσης στεφάνων στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης.



Ρόδος: Πέταξαν πορτοκάλια στην εξέδρα των επισήμων

Με αποδοκιμασίες κατά των πολιτικών αρχηγών ξεκίνησε και η μαθητική παρέλαση στη Ρόδο. Ο κόσμος που βρισκόταν συγκεντρωμένος για να παρακολουθήσει την παρέλαση άρχισε να φωνάζει συνθήματα και μάλιστα κάποιοι πέταξαν πορτοκάλια στην εξέδρα των επισήμων.

Στην εξέδρα βρισκόταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης, τον οποίο έχουν φυγαδεύσει οι αστυνομικοί.

Η παρέλαση διεκόπη για λίγα λεπτά και τώρα συνεχίζεται κανονικά με τους μαθητές να μη γυρίζουν τα κεφάλια προς τους επισήμους.

Ένταση στην παρέλαση των Σερρών

Συγκεντρωμένο πλήθος, που βρέθηκε στο κέντρο των Σερρών για να παρακολουθήσει τη μαθητική παρέλαση, πέταξε αυγά στην εξέδρα των επισήμων και στην κα Καραβασίλη που εκπροσωπεί την κυβέρνηση.

Αυτή την ώρα σημειώνονται επεισόδια μεταξύ της αστυνομίας και του κόσμου.

Επίσης, απόγονοι των Μακεδονομάχων κατάφεραν να ανέβουν στην εξέδρα των επισήμων, όμως η αστυνομία τούς απομάκρυνε.

Ξύλο και αποδοκιμασίες στην Καλαμάτα- Ένταση στο Αγρίνιο

Εξαγριωμένο πλήθος επιτέθηκε στον βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Οδυσσέα Βουδούρη, ο οποίος βρισκόταν στην εξέδρα των επισήμων στην παρέλαση της Καλαμάτας.

Οι αστυνομικοί έσπευσαν στο σημείο, αλλά δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν το περιστατικό.

Ένταση επικράτησε στο τέλος της παρέλασης του Αγρινίου, καθώς οι πολίτες αποδοκίμασαν έντονα τους επισήμους (που αποχώρησαν κάπως βιαστικά για το δημαρχείο), ενώ εκσφενδονίστηκαν και μπουκάλια, με την αστυνομία να τίθεται σε εγρήγορση.




Παράλληλα, οι εξοργισμένοι πολίτες ξεκίνησαν πορεία προς το δημαρχείο.




Διακόπηκε η παρέλαση στον Πύργο Ηλείας

Το ίδιο εχθρικό κλίμα επικρατεί και στον Πύργο Ηλείας, όταν, κατά τη διάρκεια της μαθητικής παρέλασης για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, συγκεντρώθηκε κόσμος μπροστά στην εξέδρα των επισήμων και άρχισε να φωνάζει συνθήματα και να τους αποδοκιμάζει.

Προς το παρόν, η παρέλαση έχει διακοπεί.

Αποδοκιμασίες κατά Σπηλιόπουλου στην Πάτρα

Κλίμα έντασης επικράτησε και στην Πάτρα. Στόχος έντονων αποδοκιμασιών έγινε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Σπηλιόπουλος.




Ο κ.Σπηλιόπουλος αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την εξέδρα των επισήμων πριν ξεκινήσει η παρέλαση, διότι οι πολίτες είχαν καταλάβει το οδόστρωμα ενώ προηγουμένως τον είχαν αποδοκιμάσει κατά την προσέλευσή του στον Μητροπολιτικό Ναό και κατά τη διάρκεια κατάθεσης στεφάνων στο μνημείο πεσόντων.
zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου