Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης στο ΔΝΤ – Στο φως η επιστολή Βενιζέλου στην Λαγκάρντ!


Το protothema.gr δημοσιεύει την επιστολή του υπουργού των Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου προς τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κυρία Κριστίν Λαγκάρντ από 27 σεπτεμβρίου του 2011, και στην οποία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεσμεύεται για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

Με απόλυτη ακρίβεια και λεπτομερειακές αναφορές, ο κ. Βενιζέλος ενημερώνει την κυρία Λαγκάρντ για τις προωθούμενες περικοπές στις συντάξεις, για το κούρεμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων μέσω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, για την μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ και για την άμεση –μέχρι το τέλος του 2011- εφαρμογή του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας μέσω του οποίου 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα μπουν σε στάδιο προ-συνταξιοδότησης.

Ακολουθεί –μεταφρασμένα στα ελληνικά- το πλήρες κείμενο της επιστολής που ο κ. Βενιζέλος ταχυδρόμησε στην κυρία Λαγκάρντ.
«Σε συνέχεια της επιστολής του πρωθυπουργού», γράφει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στην επιστολή που απέστειλε στην κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, «θα ήθελα να επιβεβαιώσω την απόλυτη επιλογή και στρατηγική απόφαση της κυβέρνησης να υλοποιήσουμε με αυστηρότητα και μέσα στον καθορισμένο χρόνο το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα όπως επίσης και να επιτύχουμε τους καθορισθέντες δημοσιονομικούς στόχους. Είναι επίσης απόλυτη επιλογή μας να προωθήσουμε ταχέως τις διαρθρωτικές αλλαγές και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με σκοπό να διαλύσουμε πιθανές παρερμηνείες σχετικά με την προθυμία και την ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση. Όπως θα αποδιχθεί στην πράξη, η Ελλάδα δεν είναι μόνο συνεπής προς τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι των θεσμικών της εταίρων, όμως είναι πρωταρχικά υπόλογη έναντι των υποχρεώσεων που έχει έναντι της ίδιας της χώρας».
Συνεχίζοντας, ο κ. Βενιζέλος γράφει στη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου : «για το λόγο αυτό, θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι τις τελευταίες μέρες κι έπειτα από μια σειρά συναντήσεων, η κυβέρνηση αποφάσισε –με τη στήριξη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ- μια σειρά από παρεμβάσεις προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για τα έτη 2011και 2012. Τα ακόλουθα μέτρα έχουν αποφασιστεί:
μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ, από το επίπεδο των 8.000 ευρώ σήμερα, και να προσαρμόσει προς τα κάτω τις ισχύουσες φοροαπαλλαγές. Πιο συγκεκριμένα, τις φοροαπαλλαγές για τους πολίτες άνω των 65 ετών, τα οικογενειακά επιδόματα και τη συγκεκριμένη φοροαπαλλαγή που απολάμβαναν οι νέοι κάτω των 30 ετών.
μείωση του υπερβάλλοντος ποσού για τις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1200 ευρώ το μήνα κατά 20% και στην περίπτωση των συνταξιούχων κάτω των 55 ετών να περιοριστούν κατά 40% οι συντάξιμες αποδοχές τους άνω του ποσού των 1000 ευρώ. Επιπροσθέτως, επισπεύδουμε την αναθεώρηση στις επικουρικές συντάξεις και μειώνουμε σημαντικά τα μεγάλα ποσά (σσ αναφέρεται στα λεγόμενα εφ’ άπαξ) που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι τη στιγμή της συνταξιοδότησής τους.
Μείωση μισθών στο δημόσιο τομέα (τόσο για τους εργαζομένους στο στενό δημόσιο τομέα, όσο και για τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού και Δημοσίου Δικαίου, αποκλείοντας ωστόσο όσους ανήκουν σε ειδικά μισθολόγια) κατά 20% με την εισαγωγή του ενιαίου μισθολογίου.
Να θέσουμε 30 χιλιάδες υπαλλήλους της γενικής κυβέρνησης, μέχρι το τέλος του έτους, σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, το οποίο θα λειτουργεί όπως συμφωνήθηκε στο MEFP. Η διάρκεια ισχύος του μέτρου μπορεί να επεκταθεί με αμοιβαία συναίνεση, προκειμένου να επιτευχθεί η αποτελεσματικότητά του. Η εργασιακή εφεδρεία θα σχεδιαστεί έτσι ώστε να έχει άμεσο αντίκτυπο στα κονδύλια που δαπανώνται για την μισθοδοσία και στις δημόσιες δαπάνες. Οι συνολικές αμοιβές καθ’ όλη την περίοδο ισχύος του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας και η ημερομηνία λήξης του θα καθοριστούν με τέτοιο τρόπο προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Έσοδα αναμένονται και από τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων χρήσεων όπως επίσης και των παρανόμων χρήσεων γης.
Όλα τα παραπάνω θα θεσμοθετηθούν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη –με βάση τεχνοκρατικά κριτήρια- να επιταχύνει την πώληση του ποσοστού που κατέχει το δημόσιο σε κρατικούς οργανισμούς, την ακίνητη περιουσία του δημοσίου όπως επίσης και τις παραχωρήσεις.
Με αυτές τις αποφάσεις –οι οποίες απαιτούν μεγάλες θυσίες από τον ελληνικό λαό, όμως είναι απαραίτητες προκειμένου να διορθώσουμε παραλείψεις πολλών ετών- πιστεύουμε ότι σύντομα θα δρέψουμε καρπούς και θα βελτιώσουμε τις συνθήκες για την ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία.
Η κυβέρνηση προτίθεται να εφαρμόσει τα μέτρα αυτά πριν την αναθεώρηση, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι όροι για την 5η αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης και την 6η εκταμίευση».


http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=153505

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου